Yeşil papağanlar için örnek verecek olursak bugün dünyada 72 ülkede, Türkiye’de ise 22 ilde yeşil papağan yaşıyor.
Ülkemizde 1982-2016 yılları arasında, 135 papağan türü ithal, 40 papağan türü de yeniden ihraç edilmiş. Egzotik türler olarak da adlandırılan bu türlerden ikisi Türkiye’de yayılış göstermeye ve doğada üremeye başladı. Bununla birlikte, kafes kaçkını olarak doğada tespit edilen 9 tür var.
Yeşil papağan (Psittacula krameri)
Asya’nın güney tarafları ve Afrika’da sahranın hemen altındaki bölgeler doğal yayılış alanları olsa da insan etkisi ile dünyada 72 ülkede yabani olarak yaşarlar.
Gagaları kırmızı, vücutları yeşildir. Boyları 37-43 cm, ağırlıkları 95-143 gr, kanat açıklıkları 15-17,5 cm kadar olur. Meyve ve tohumla beslenirler. Türkiye’de yabani olarak yaşadıkları iller: Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Burdur, Çanakkale, Denizli, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Mersin, Muğla, Samsun, Sakarya, Şanlıurfa ve Yalova.
İskender papağanı (Psittacula eupatria)
Asya’nın güney ve güneydoğu tarafları doğal yayılış alanları olsa da insan etkisi ile dünyada pek çok ülkede yabani olarak yaşıyorlar.
Gagaları kırmızı, vücutları yeşildir. Erkeklerde boynun ön tarafında siyah, arka tarafında pembe bant bulunur. Boyları 50-62 cm, ağırlıkları 250-260 gr, kanat açıklıkları 18-21,5 cm kadar olur. Meyve ve tohumla beslenirler.