Avrupada'ki En Büyük Sıradağlar

Muhammed
0


Avrupa'da bulunan en büyük ve önemli sıradağlar Alpler, Pirrene, Karpat, İskandinav, Apenin, Dinaric Alpleri, Balkan, Ural, Baykuş, Kafkas, Kara Orman ve Balkan sıradağlarıdır.

1-ALPLER

Alpler, tamamen Avrupa'da bulunan en yüksek ve en uzun sıradağdır. Menzil'i yaklaşık 1200 km uzunluğundadır ve Orta, Batı ve Güney Avrupa'daki sekiz Alp ülkesine yayılmıştır. Alpler'deki yüzlerce tepe, 4.000 m'den daha yüksek rakımlara sahiptir. Sıradağ'daki en yüksek tepe, 4808.73 m yüksekliğe sahip olan Mont Blanc'tır.


2-Pirene

Pirene Dağları, Güneybatı Avrupa'da, İspanya ve Fransa arasında doğal bir sınır oluşturan bir dağ silsilesidir. Menzil, Akdeniz'den Biscay Körfezi'ne yaklaşık 491 km uzanır ve İber Yarımadası'nı kıta Avrupası'nın geri kalanından ayırır. Pirene Dağları'ndaki en yüksek tepe, 3.404 m yüksekliğe sahip olan Aneto'dur.


3-Karpat

Karpat Dağları, Orta Avrupa'dan Doğu Avrupa'ya uzanan bir yay oluşturur ve yaklaşık 1.500 km'lik bir mesafeyi kapsar ve Urallar ve İskandinav Dağları'ndan sonra Avrupa'nın üçüncü en uzun dağ sırasıdır. Ürün yelpazesi şu ülkeler arasında uzanmaktadır: Romanya, Ukrayna, Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Sırbistan. Karpatlar'daki en yüksek alt aralık, Slovakya'da bulunan Tatra Dağlarıdır ve en yüksek zirve, aynı zamanda Slovakya'da bulunan ve 2.655 m yüksekliğe sahip Gerlachovský štít'dir.

4-İskandinav

İskandinav Dağları, batı kenarı Norveç Denizi'ne ve Kuzey Denizi'ne düşerek muhteşem Norveç fiyortlarını oluşturan İskandinav Yarımadası'nda bulunan bir aralıktır. İskandinav Dağları nispeten düşük olmasına rağmen, bazı bölgelerde diktirler. 2469 m rakımı ile Güney Norveç'te bulunan Galdhøpiggen, İskandinav Dağları'nın en yüksek zirvesi ve Kuzey Avrupa anakarasındaki en yüksek noktadır. İskandinav Dağları, deniz seviyesinden sırasıyla 2104 m ve 1.324 m yüksekliğiyle İsveç ve Finlandiya'daki en yüksek noktaları içermektedir. Buz tarlaları ve buzullar İskandinav dağlarının büyük bir bölümünü kaplamaktadır.


5-Apeninler

Apenin Dağları, yarımada İtalya'nın uzunluğu boyunca yaklaşık 1200 km boyunca birbirine paralel uzanan birkaç alt aralıktan oluşan bir aralıktır. Como Grande, Apennines'deki 2912 m yüksekliğiyle en yüksek zirvedir. Apenin Dağları, birçoğu milli parklarla korunan bozulmamış ormanlar ve dağ otlakları içerir.

6-Dinaric Alpleri

Dinaric Alpleri, Güney ve Güneydoğu Avrupa'da Adriyatik Denizi ve Balkan Yarımadası arasında doğal bir sınır oluşturan bir dağ silsilesidir. Menzil 645 km uzunluğunda ve şu ülkelerden geçiyor: İtalya, Hırvatistan, Bosna Hersek, Slovenya, Sırbistan, Kosova, Karadağ ve Arnavutluk. Arnavutluk'ta bulunan Maja Jezercë, 2694 m yüksekliğiyle, bu sıradağın en yüksek zirvesidir.


7-Balkan Dağları

Balkan Dağı, Balkan Yarımadası'nın doğu kesiminde, Bulgaristan-Sibirya sınırı yakınlarındaki Vrashka Chuka Zirvesi'nden Karadeniz kıyıları boyunca Emine Burnu'na yaklaşık 557 km uzanan bir dağ silsilesidir. Balkan Dağları'nın en yüksek zirveleri Bulgaristan'ın orta kesiminde, en yüksekleri 2376 m yüksekliğindeki Botev Zirvesi'nde bulunmaktadır. Merkezi Balkan Milli Parkı ve Bulgarka Tabiat Parkı gibi çeşitli korunan alanlar, Balkan Dağları'ndaki ekosistemin ve manzaraların korunmasına yardımcı olur. Ayrıca, menzil içindeki çok sayıda mağara, bölgeyi önemli bir turistik cazibe merkezi haline getirir. Balkan Dağları, Bulgaristan tarihiyle yakından bağlantılıdır ulus ve halkına sahip olduğu düşünülmektedir.

8-Ural Dağları

Ural Dağları, Avrupa ve Asya arasındaki doğal sınırın bir parçasını oluşturan bir dağ silsilesidir. Dağlar, Arktik Okyanusu kıyılarından Ural Nehri ve Kazakistan'a kadar geçiyor. Ural Dağları kömür, metal cevherleri ve değerli taşlar da dahil olmak üzere zengin bir mineral kaynağıdır ve bölgedeki madencilik Rusya ekonomisine önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır. Menzildeki en yüksek tepe, 1894 m yüksekliğe sahip olan Narodnaya Dağı'dır.


9-Kara Orman

Kara Orman, Almanya'nın güneybatısındaki Baden-Württemberg eyaletinde yer alan bir dağ silsilesidir. Ren Vadisi'ni güney ve batı ile sınırlayan geniş, ormanlık bir alandır. Sıradağın en yüksek zirvesi 1493 m yüksekliğe sahip olan Feldberg Dağı'dır. Kara Orman yaklaşık 160 km uzunluğundadır.

10-Baykuş Dağları

Baykuş Dağları, güneybatı Polonya'da bulunan bir dağ silsilesidir. Menzil yaklaşık 26 km uzunluğundadır ve Kłodzko Land'den tarihi Aşağı Silezya bölgesine kadar uzanır. Baykuş Dağları'ndaki en yüksek tepe, 1014.8 m yüksekliğe sahip Wielka Sowa'dır. Serinin ve peyzajının önemli bir kısmı Baykuş Dağları Peyzaj Parkı tarafından korunmaktadır.


11-Kafkas Dağları

Urallar gibi Kafkas Dağları da Avrupa ve Asya arasındaki sınırın bir parçasını oluşturur. Dağ sırası yaklaşık 1200 km uzunluğundadır ve Hazar Denizi ile Karadeniz arasında uzanır. 5642 m rakımı olan Avrupa'nın en yüksek zirvesi olan Elbrus Dağı, Kafkas Dağları'nda bulunmaktadır. Ayrıca, Avrupa'daki en yüksek zirvelerin hepsi Kafkas Dağları'nda, özellikle Rusya, Gürcistan'da veya Rusya-Gürcistan sınırı boyunca bulunmaktadır.


Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)