Robotların Keşfi

Muhammed
0
Robot, otonom veya önceden programlanmış görevleri yerine getirebilen elektro-mekanik bir cihazdır. Robotlar doğrudan bir operatörün kontrolünde çalışabildikleri gibi bağımsız olarak bir bilgisayar programının kontrolünde de çalışabilir. Robot deyince insan benzeri makineler akla gelse de robotların çok azı insana benzer.
Günümüzde robotların en büyük kullanım alanı endüstriyel üretimdir. Özellikle otomotiv endüstrisinde çok sayıda robot kullanılır. Bunların çoğu kol şeklindeki robotlardır. Bunlar parçaları monte eden, birleştiren, kaynak ve boya yapan robotlardır.
Evlerde robot kullanımı giderek artmaktadır. Evlere giren ilk robotlar Furby, AlBO gibi oyuncaklardır. Başta ABD'de olmak üzere ev işlerine yardımcı olan rodabotların kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Yerleri kendi kendine süpüren robot elektrik süpürgeleri büyük talep görmektedir.
MÖ. 250 Ctesibius of Alexandria hareket edebilen figürlerle organlar ve su saati imal etti. 1495 Leonardo da Vinci ilk insansı robotu dizayn etti ve muhtemelen de imal etti. Robot oturabiliyor, kollarını sallayabiliyor ve esnek boyun yapısı ile başını hareket ettirebiliyordu. 1738 Jacques de Vaucanson birkaç makina imal etti; flüt çalar, flüt ve davul çalar ve bir ördek. Buradaki ördek kanat çırpabiliyordu ve ötebiliyordu. 1773 Pierre ve Henry Louis Jaquet Droz yazabilen ilk makineyi icat etti.
1801 Joseph Jacquard, delikli kartlar ile çalştırılan bir tekstil makinesini icat etti. 1865 Frank Reade Jr. , Steam Man'in elektrikli versiyonu Elektrik Adam'ı icat etti. 1942 De Vilbiss Şirketi için ilk programlanabilir boya püskürten makina Willard Pollard ve Harold Roselund tarafindan yapıldı
1960 AMF Corp şirketi ilk silindirik robot Versatran'ı pazarladı. Robot Harry Johnson ve Veljko Milenkovic tarafindan dizayn edildi. 1961 UNIMATE kullanımdaki ilk endüstriyel robot oldu. New Jersey'deki General Motors fabrikasında kullanıldı. 1963 bilgisayar kontrollü ilk yapay robot kolu geliştirildi. Bu kol elverişsiz durumlarda kullanılmak üzere dizayn edilmişti.
1965 Victor Scheinman ve Larry Leifer Orm adını verdikleri hava kontrollü robot kolu geliştirdi. Orm Norveç dilinde sinek anlamına gelmektedir.
1968 Marvin Minsky dokun aç kolunu yaptı. Bu insanı kaldırabiliyordu.
1970 SRI International yapay zekâyla kontrol edilen ilk robot olan Shakey'i yaptı. 1973 Edinburgh Üniversitesi'nin robotu Freddy yapıldiı. Robotun yapım çalışmaları 1966 senesinde başlamıştı; ancak fon yetersizliğinden yarıda kesilmişti. 1974 Silver Arm David Silver tarafindan imal edildi.1975 Victor Schenman Puma'yı (Programmable Universal Manipulation Arm) geliştirdi.
1967'den beri süren çalışmalar sonucunda "The stanford Cart" (stanfford at arabası), herhangi bir insan yönlendirmesi olmadan sandalyelerle dolu bir odayı geçti. Bir televizyon kamerası arabanın üzerine yerleştirilmişti, kamera farklı açılardan fotoğraflar çekiyor ve çektiklerini bilgisayara yolluyordu. Bilgisayar araba ve yol üzerindeki engeller arasındaki mesafeyi ölçüyordu.
1982 ilk endüstriyel robot ise 6 ekseni ve bir tutucusu vardı. Daha sonra GIL-1 adı verilen bu robotu Zami Aberman adlı bir mühendis dizayn ve imal etmişti. 1989 Robomatix firmasi lazer kesim için ama özellikle otomotiv endüstrisi için endürstriyelr obot imal etti.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)