Plastik Yiyen Bakteri

Muhammed
0
Tüm gezegenimizin karşı karşıya olduğu çevre kirliliğinin en büyük nedenlerinden birisi, doğada çözünmek için binlerce yıla ihtiyaç duyan plastik. Birçok aşamadan geçerek işlenmiş olan bu yapay madde, koşulların ve doğada yaşayan canlıların onu tekrar doğaya karıştıramamasına neden oluyor. Özellikle denizleri ve denizde yaşayan canlıları tehdit eden plastik maddeler, üretimi ucuz olduğu için sıklıkla kullanılıyor.

Kısa bir süre içerisinde denizlerden plastiğin temizlenmesine veya bu maddenin hayatımızdan bir anda çıkmasına imkan yok, bunun gerçekleşebilmesi için bilimsel çalışmaların ilerlemesi ve yeni üretim tekniklerinin bulunması gerekiyor. Ancak bilim insanları, plastiğin doğaya karışmasını sağlayabilecek yeni bir etken buldu: Bakteriler.

Bakteriler üzerinde çalışmalar yapan Japon bilim adamları, "PET" olarak bilinen maddenin dönüşümünü yapabilen yeni bir tür keşfettiklerini duyurdular. Keşfedilen bu yeni bakteri türünün ismi "Ideonella sakaiensis 201-F6." Plastik üretiminde kullanılan PET isimli maddeyi doğal bileşenlerine döndüren bu bakteri, eşi benzeri olmayan enzimlerinden faydalanıyor. Enzimleri sayesinde PET'i "MHET" ismi verilen bir maddeye çeviren bakteri, bu maddeyi de PET'in doğal bileşenleri olan maddeye dönüştürüyor ve ortaya işlenmemiş PET maddesinin bileşenleri çıkıyor. Sonuç olarak elde edilen madde doğaya zarar vermiyor ve toprağa karışabiliyor.

Çevre kirliliğini tek başına sonlandırabilme potansiyeline sahip olan bu bakteri türünün en büyük sorunu, biraz yavaş hareket etmesi. Bilim adamlarının söylediğine göre bu bakteri türünün ince bir PET tabakasını yeniden toprağa karıştırabilmesi 6 hafta sürüyor. Yani plastik şişelerin toprağa karışmasını beklemek daha mantıklı olabilir. Ancak Japon bilim adamlarının söylediğine göre PET maddesinin toprağa karışmasını sağlayan genom keşfedildi. Yani birkaç sene sonra bu genom güçlendirilebilir ve bakterinin çok daha hızlı çalışması sağlanabilir.

Kaynak;
http://www.webtekno.com/bilim-haberleri/plastik-yiyen-bir-bakteri-turu-kesfedildi-h15254.html,http://fizikist.com


Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)