Abrakadabra Ne demektir

Muhammed
0
Abrakadabra kelimesinin kökeni antik dönemlere kadar gider. Bugün sadece sihirbazlar tarafından gösterilerde kullanılan sözcük o zamanlarda çok daha ciddiye alınıyor, diş ağrısından sıtmaya kadar ateşli ve iltihaplı hastalıkların tedavisinde kullanılıyordu.

Abrakadabranın ilk geçtiği yer milattan sonra ikinci yüzyılda Roma İmparatoru Caracalla’nın doktoru Serenus Sammonicus’un “De Medicina Praecepta” adlı şiiridir. Şiirden de öte büyülü bir anlamı olduğuna inanılan bu ifade, parşömen kâğıdına aşağıdaki gibi ters üçgen şeklinde yazılır ve katlanarak muska haline getirilirdi.

ABRAKADABRA ABRAKADABRABRAKADABABRAKADA
ABRAKAD ABRAKA ABRAK ABRA ABRABA

Şiirin içinde bulunduğu muskanın sihirli bir güce sahip olduğuna ve boyuna takıldığı takdirde hastalığın ruhuna ulaşılacağına ve iyileşme sağlanacağına o kadar inanılırdı ki, sonradan gelen Geta ve Severus gibi imparatorlar da Sammonicus’un bu sihir ve tılsım ağırlıklı tıbbi öğreti ve önerilerine uydular.

Kelimenin çok daha eskilere uzanan kökenine ilişkin birçok farklı görüş vardır. Gnostik inanışında tanrı için kullanılan ve nümerolojik olarak harflerinin değeri toplandığında 365 çıkan “Abraksas” kelimesinden türediğini ileri sürenlerin yanında bir diğer görüş de Aramice “aura kedabra” ve İbranice “aberah kedaber” (söylediğim gibi yaratacağım) veya yine Aramice’de hastalıkların iyileştirilmesinde kullanılan “abhadde ked habhra” (bu dünya gibi yok ol) ifadelerinin birinden geldiği şeklindedir.

Abrakadabranm İbranice “habrachah” (lanet duası) ve “de-ver” (öldürücü hastalık) ifadelerinden geldiğine inananlar kadar “ab” (baba), “ben” (oğul), ve “ruach hacadosch” (kutsal ruh) üçlüsü kelimelerinin birleşimi olduğuna veya Suriye’deki bir tanrının ismi olan “Abracalan”dan türediğine inananlar da var.

Tüm bu teorilerin yanında abrakadabra sahne gösterileri yapan sihirbazlar tarafından izleyicilerini etkilemek için uydurulmuş saçma sapan sözler de olabilir. Günümüzde abrakadabranm hastalıklarla mücadele gücüne kimse inanmıyor ama şapkadan tavşan çıkarmada hâlâ işe yarıyor.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)