Cahit Arf Kimdir

Muhammed
1
Dünya matematik literatürüne “Arf Teoremi” ile giren ve “Türkiye’nin Einstein”ı olarak kabul edilen Cahit Arf, bilime değer veren bir insan, araştırıcı zekâsını kullanarak 1948’de İnönü Ödülü’nü kazandı. 1974’de TÜBİTAK Bilim Ödülü, 1980’de İTÜ ve KTÜ Onur Doktorası, 1981’de de ODTÜ Onur Doktorası’nı aldı. Genç yaşta Mainz Akademisi Muhabir Üyeliğine seçildi ve Türkiye Bilimler Akademisi Onur Üyesi oldu. Fransa 1994’te “Commandeur des Palmes Academique” ödülünü aldı.
Cahit Arf dört yaşındayken okula başladı. Cahit Arf ilkokuldayken, Pisagor teoreminin geometrik ispatını yapmıştı. İspatta çizilen şekil eşeğin kulaklarına benzetildiği için, bu teoreme “Eşek Teoremi” de denir.
Cahit Arf lise öğrenimi için 1926’da Fransa’ya gönderildi. 1932 yılında Fransa’da yüksek öğrenimini tamamladı. 1937’de doktorasını yapmak üzere Almanya Göttingen Üniversitesi’e gönderildi. Tez hocası Hasse’di, “Hasse-Arf Teoremini” geliştirdiği doktora çalışmasını 1938’de tamamladı.
Hasse’nin ısrarı ile çalışmalarına devam etmek için bir yıl daha Almanya’da kaldı ve bu sırada yine matematiğe çok önemli bir katkısı olarak “Arf Değişmezleri”ni buldu.
Cahit Arf, bir problemle uğraştığı ve karakteristiği iki olan cisimler üzerindeki kuadratik formları çok iyi bir biçimde sınıflandırdı. Bunların invariantlarini, yani değişmezlerini inşa etti. Bu invariantlar dünya literatüründe “Arf Invariantlan” olarak geçmektedir. Bu çalışması 1944 yılında “Crelle” dergisinde yayınlandı ve Cahit Arf’i dünyaya tanıttı.
1964 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bilim kolu başkanı oldu.1966’da Amerika Birleşik Devletleri’ne giderek Princeton ve Kaliforniya Üniversiteleri’nde çalıştı. 1967’de Türkiye’ye döndüğünde Orta Doğu Teknik
Üniversitesi’nde çalışmaya başladı. Türkiye Bilimsel Teknik Araştırma Kurumu, TÜBİTAK’ın kurulmasında çok etkin rol oynadı. Gebze’deki Marmara Araştırma Merkezi’nin kuruluşunda görev aldı.
Cebir konusundaki çalışmalarıyla tüm dünyada ün kazandı. Sentetik geometri problemlerinin cetvel ve pergel yardımıyla çözülebilirliği konusunda yaptığı çalışmalar, cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılmasında ortaya çıkan değişmezlere ilişkin “Arf Değişmezi” ve “Arf Halkaları” gibi literatürde adıyla anılan çalışmaları, onun, matematik dünyasının ünlü matematikçileri arasında yer almasını sağladı.

  Cahit Arf'in Sözleri
- Matematikte zekadan önce sabır gelir.
- Çocukluğumda benim için önemli üç şey vardı. Matematik, tarih ve politika. Matematik zaten hepsini anlatan şeydi.
- Matematiği ezberlemeyin, kendiniz yapın ve anlayın.
- Matematikçi inanmaz, ispat eder.

Yorum Gönder

1Yorumlar
  1. Cahit Arf hakkında bloğunuzda bulduğum bilgiler gerçekten önemliydi. Diğer ünlüler hakkında yazılarınızı da merakla okuyacağım. Yazıyı hazırlayan arkadaşların emeğine sağlık. Eğer başka ünlüler hakkında bilgilere ulaşmak isterseniz de www.kimdirkim.com bloğuma beklerim.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder