Kırmızı Kan Hücrelerinden Gelen Ses

Muhammed
0
Ryerson Üniversitesi’nden araştırmacılar kırmızı kan hücrelerinin şekillerini inceleyebilmek için yüksek frekanslı ses dalgaları kullandı.
Kırmızı kan hücreleri vücut dokularına oksijen taşınmasında görev alan esnek, her iki yüzeyi içbükey olan disk şeklindenhücrelerdir. Bazı genetik hastalıklara veya enfeksiyon hastalıklarına bağlı olarak kırmızı kan hücrelerinin şekilleri değişebilir. Kırmızı kan hücrelerinin içinde bol miktarda bulunan hemoglobinin görünür ışığı soğurması bu hücrelerin fotoakustik yöntemle incelenmesini sağlar. Lazer sinyaline
maruz kalan kırmızı kan hücreleri optik enerjiyi soğurur ve fotoakustik dalga yayar. Yüksek frekanslarla çalışacak kadar güçlü sensörler elde etmek zor olduğu için fotoakustik deneyler için önceleri 100 megahertz altındaki frekanslar kullanılabiliyordu. Bu frekanslar araştırmacılara sadece hücrenin var olup olmadığını söylüyor, şekli ve büyüklüğü ile ilgili ayırt edici bilgi içermiyordu. Michael C. Kolios ve ekibi, özel bir sensörle 100 megahertzden yüksek frekanslı ses dalgalarıda dâhil olmak üzere daha geniş bir fotoakustik frekans bandı elde etti. Böylece kırmızı kan hücreleri gibi mikron büyüklüğündeki taneciklerin şekillerini ve büyüklüklerini ayrıntılı olarak incelediler. Kırmızı kan hücrelerinin şekillerinin hızlı ve kolayca analiz edildiği bu yöntem, kan hastalıklarının ve bazı kanser türlerinin teşhisinde kullanılabilecek.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)