Ağaçlar Nasıl Uyur

Muhammed
0
Avusturya, Finlandiya ve Macaristan'dan bilim adamları ağaçların gündüz ritimlerini incelemek için lazer tarayıcısını kullandılar. Görünüşe göre, ağaçlar da uyuyor.

Canlı organizmaların çoğu davranışlarını gündüz ve gecenin ritmine uyarlar. Bitkiler istisna değildir: sabahları çiçekler açar, bazı ağaçlar gece boyunca kapanır. Araştırmacılar bitkilerde uzun süredir gündüz ve gece döngüsünü araştırıyorlardı. Linnaeus karanlık bir mahzende bulunan çiçeklerin açılmaya devam ettiğini ve Darwin'in bitki yapraklarının ve saplarının gece boyunca hareket ettiğini kaydetti ve "uyku" olarak nitelendirdi. Ancak bu güne kadar bile, bu tür çalışmalar yalnızca saksılarda yetişen küçük bitkilerle yapıldı ve kimse ağaçların da uyuyabildiğini bilmiyordu. Avusturya, Finlandiya ve Macaristan'dan bir araştırma ekibi, yaptıkları son çalışmalarda her biri milyonlarca noktadan oluşan bir zaman aralığı lazer tarama noktası bulutları kullanarak, tamamen yetişen ağaçların uyku hareketini ölçtüler.

Ağaçlar dallarını geceleri sarkıyorlar. Eetu Puttonen (Fin Jeolojik Araştırma Enstitüsü), "Sonuçlarımız bütün ağacın gece boyunca yapraklarda ve dallarda pozisyon değişikliği olarak görülebildiğini gösteriyor" diyor. "Değişiklikler çok büyük değil, ağaçlar için sadece 10 cm yaklaşık 5 metre yükseklikte, ancak sistematik ve aletlerimizin doğruluğu dahilindeydiler. ”

Hava ve yerin etkilerini dışlamak için, deney iki farklı ağaçla iki kez yapıldı. İlk ağaç Finlandiya'da, diğeri ise Avusturya'da incelenmiştir. Her iki test de rüzgar veya yoğuşma olmadan sakin koşullarda güneş ekinoksuna yakın yapıldı. Yaprakların ve dalların yavaş yavaş süzüldüğü, en düşük pozisyonun gün doğmadan birkaç saat önce ulaştığı görülmüştür. Sabah, ağaçlar birkaç saat içinde orijinal konumlarına geri dönüyorlardı. Güneş tarafından mı yoksa kendi iç ritimlerinden "uyandıkları" henüz belli değil.

András Zlinszky (Macar Bilimler Akademisi, Ekolojik Araştırma Merkezi), "Moleküler düzeyde, kronobiyolojinin bilimsel alanı iyi gelişmiştir ve özellikle bitkilerin günlük periyodikliğinin genetik arka planı yoğun bir şekilde incelenmiştir" diye açıkladılar. "Bitki hareketi her zaman ışığın mevcudiyetinden fotosentez yoluyla etkilenen tek tek hücrelerin su dengesi ile yakından bağlantılıdır. Fakat klasik fotoğrafçılık müdahale eden görünür ışığı kullandığından, küçük bitkiler için bile bitki şeklindeki değişikliklerin belgelenmesi zordur uyku hareketi ile. " Bir lazer tarayıcı ile, bitki rahatsızlığı minimumdur. Tarayıcılar, yapraklar tarafından yansıtılan kızılötesi ışık kullanır. Bir bitkideki bireysel noktalar sadece bir saniyenin kesirleri için aydınlatılır.

Norbert Pfeifer (TU Wien), “Lazer tarama noktası bulutlarının, daha derin uyku düzenlerini daha iyi anlamamıza ve ölçüm kapsamımızı bireysel bitkilerden meyve bahçeleri veya orman arazileri gibi daha geniş alanlara genişletmemize olanak sağlayacağına inanıyoruz” dedi.

Eetu Puttonen, "Bir sonraki adım, ağaç nokta bulutlarını tekrar tekrar toplamak ve sonuçları gece ve gündüz su kullanım ölçümleriyle karşılaştırmak olacak" diyor. “Bu bize ağaçların günlük ağaç su kullanımının ve bunların yerel veya bölgesel iklim üzerindeki etkilerinin daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır.”

Kaynak:https://www.sciencedaily.com/releases/2016/05/160517083552.htm

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)