İklim Değişikliğinin Bölgelere Olan Etkisi

Muhammed
0
Bilim insanları, iklim değişikliğinin bölgeler üzerindeki etkilerinin nasıl olacağını gösteren ve Vegetation Sensitivity Index adında yeni bir metrik kullanılarak üretilen bir harita yayımladılar.

2000 ile 2013 yılları arasında toplanan uydu görüntüleri kullanılarak oluşturulan  bu haritada, 3 farklı faktör kullanılmıştır bunlar: hava sıcaklığı, su bulunabilirliği, ve bulut örtüsü derecesidir. Bilim insanları bu faktörlerin zamanla değişimini ve yine aynı süreçteki bitki örtüsündeki farklılaşmaları değerlendirerek, değişen iklim şartlarına karşı hangi bölgelerin daha fazla duyarlı olduğunu belirlediler.

Bergen Üniversitesi'nde araştırmacı Alistair Seddon’un belirttiğine göre; yapılan bu çalışma, ekosistemlerin görece tepki hızlarının değerlendirmesinde sayısal bir metodoloji sağlıyor. Ayrıca, yapılan bu çalışmada elde edilen veriler, ulus ölçekli ekosistem değerlendirmeleri için de oldukça kullanışlı olabilir. Uydu ölçümleri hâlâ devam ettiği için, bu haritanın sürekli güncellenmesi de mümkün.

Yapılan çalışma kapsamında, bütün dünya 3.2 kilometre kareli (2 mil karelik) bloklara bölündü. Bu blokların her biri  hassaslık seviyelerine göre işaretlendi. Sahra ve Antartika gibi bazı bölgeler ise tamamen çorak veya buz kaplı olarak işaretlendi.

Haritada, yeşil  olarak gösterilen alanlar iklim değişikliğine karşı en az hassasiyeti olan bölgeleri gösteriyor. Yani, yeşil ile işaretli alanların sıcaklık, su bulunabilirliği ve bulut örtüsündeki değişikliklere daha iyi uyum sağlayabiliyor. Kırmızı ile işaretli alanlar ise iklim değişikliğine oldukça duyarlı ve değişen hava modellerinin en sert etkilediği bölgelerdir. Örneğin; Güney Amerika’nın kuzey yarısı ve Avrupa’nın İskandinav bölgesi kırmızı ile işaretlenmiş yani bu bölgeler iklim değişikliklerinden oldukça fazla etkileniyorlar.

Araştırmacılar, yeni gelecek uydu görüntüleri ile harita'yı geliştirmeye devam edecek ve iklim değişikliğinin Dünya’nın farklı noktaları üzerindeki uzun süreli etkilerinin daha iyi anlaşılmasını şağlamaya çalışacaklar.

Kaynaklar:
https://www.sciencealert.com/this-map-shows-the-parts-of-the-world-most-vulnerable-to-climate-change
https://www.nature.com/articles/nature16986.epdf

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)