Dördüncü Boyut Algılanabilir mi

Muhammed
0
2009'un "Avatar" başarısı sinemaseverlerin 2 boyutlu ve 3 boyutlu arasındaki farkı takdir ettiklerini gösteriyor ve yükseltme için biraz daha fazla para vermeye hazırlar. Çoğumuz 2 boyutlu izlemeye alışkınız. Ekrandaki karakterler derinlik ve dokuya sahip gibi görünse de, görüntü aslında düzdür. Ancak bu 3 boyutlu gözlükleri taktığımızda, şekilli bir dünya, içeri girebileceğimiz bir dünya görürüz. Böyle bir dünyada var olduğumuzu hayal edebiliyoruz çünkü böyle bir dünyada yaşıyoruz. Günlük yaşamımızda olan şeyler boy, genişlik ve uzunluktur. Ancak hayatı sadece iki boyutta tanıyan biri için, 3D'nin anlaşılması imkansız olacaktır. Ve birçok araştırmacıya göre, dördüncü boyutu veya bunun ötesindeki herhangi başka bir boyutu göremememizin nedeni budur. Fizikçiler, en az 10 boyut olduğu varsayımı altında çalışmaktadır, ancak çoğumuz onları asla "görmeyeceğiz". Çünkü sadece 3 boyutlu yaşamı biliyoruz ve beynimiz de sadece 3 boyutluyu algılayabiliyor.

1884 yılında Edwin A. Abbot, boyutları kendinizin ötesinde görme sorununu gösteren bir roman yayımladı. Abbot, "Flatland: Çok Boyutlu Bir Romantizm" te, iki boyutlu bir dünyada bir karenin yaşamını anlatıyor. İki boyutlu olarak yaşamak, karenin daireler, üçgenler ve dikdörtgenler ile çevrili olduğu anlamına gelir, ancak tüm kare alanları diğer çizgilerdir. Bir gün, meydan bir küre tarafından ziyaret edilir. İlk bakışta, küre sadece karenin bir dairesine benziyor ve kare, üç boyutlu nesneleri açıklarken kürenin ne anlama geldiğini kavrayamıyor. Sonunda, küre, kareyi 3B dünyasına götürür ve kare sadece çizgileri değil, derinliği olan bütün şekilleri görür. Meraklı kare, küreye 3B dünyanın ötesinde ne olduğunu soruyor; küre dehşete düşer. Küre bunun ötesindeki bir dünyayı kavrayamaz, ve bu şekilde, okuyucu için duruyor. bizim beyinlerimiz dünyamızdan başka bir şeyi görmek için eğitilmemiştir ve bizi anlamamızı sağlamak için muhtemelen başka bir boyuttan bir şey alacaktır.

Fakat bu diğer boyut nedir? Mistikler onu, dünyasal kurallarımıza bağlı olmadıklarından ruhların yaşadığı bir yer olarak görürlerdi. Özel görelilik teorisinde, Einstein dördüncü boyut zamanını aradı, ancak zamanın uzaydan ayrılmaz olduğunu belirtti. Einstein yerçekimini uzay-zamandaki bir bükülme olarak tanımladı. Bugün, bazı fizikçiler dördüncü boyutu, bir küpün dikey olduğu herhangi bir alan olarak tanımlamaktadır, sorun, çoğumuzun bir küpün dikey olduğu bir şeyi görselleştirememesidir.

Araştırmacılar, Einstein'ın fikirlerini zaman içinde seyahat edip edemeyeceğimizi belirlemek için kullanıyorlar. Üç boyutlu dünyamızda herhangi bir yöne gidebilirken, ancak zamanda ileriye doğru gidebiliyoruz. Bu nedenle, geçmişe yolculuk yapmak neredeyse imkansız görünüyor, ancak bazı araştırmacılar hala uzay-zamanın farklı bölümlerine bağlı solucan delikleri bulma umudunu sürdürmeye devam ediyorlar.

Dördüncü boyutu zaman yolculuğu için kullanamıyorsak ve dördüncü boyutu  göremiyorsak o zaman bu boyutu nasıl anlayacaz?,  Bu yüksek boyutları anlamak, matematikçiler ve fizikçiler için önemlidir, çünkü onların dünyayı anlamalarına yardımcı olur. Örneğin sicim teorisi, hayatta kalabilmek için en az 10 boyuta dayanıyor. Bu araştırmacılar için, 3-B dünyasındaki karmaşık sorunların cevapları bir sonraki boyutta ve ötesinde bulunabilir.

Kaynak:https://science.howstuffworks.com/science-vs-myth/everyday-myths/see-the-fourth-dimension.htm

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)