Avrupa Ormanlarındaki Bitki Çeşitliliği Azalıyor

Muhammed
0

Avrupa'nın ılıman ormanlarında, daha az yaygın bitki türlerinin yerini daha yaygın türler alıyor. Alman Bütünleştirici Biyoçeşitlilik Araştırma Merkezi (iDiv) ve Martin Luther Üniversitesi Halle-Wittenberg (MLU) liderliğindeki uluslararası bir araştırmacı ekibi, bu gelişmenin azot birikiminin artmasıyla ilişkili olabileceğini buldu. 

Dünya genelinde hayvan ve bitki türlerinin sayısı azalmaktadır. Aksine, tür zenginliğinde (tür sayısı) bir artış olduğuna dair kanıtların bile olabileceği bireysel yerel ekosistemlerde zaman zaman karşıt eğilimler vardır . Bu görünür çelişki nasıl açıklanabilir ve bunun nedenleri nelerdir?

Uluslararası bir bilim adamları ekibinin keşfetmek istediği tam da bu sorulardı. Thuringia, Saksonya-Anhalt ve Bavyera'daki orman alanları da dahil olmak üzere Avrupa'daki ılıman ormanlardaki toplam 68 farklı konumdan elde edilen verileri kullanarak , ot katmanı bitki türlerinin çeşitliliğinin son yıllarda nasıl değiştiğini araştırdılar. Bunun için araştırmacılar 1.162 farklı bitki türünün stoklarını değerlendirmek zorunda kaldılar. Bu veri kümesi forestREplot adı verilen bir orman ekologları ağı tarafından derlenmiştir. İDiv ve MLU doktora öğrencisi baş yazar Ingmar Staude, "Bu ağın, gerçek yerlerdeki uzmanlara bir şeyin belirsiz olup olmadığı sorulması ve bu şekilde diğer birçok büyük veritabanından farklı olması gibi bir avantajı var" dedi. .

Bu verilerin analizi, iDiv'in sDiv sentez merkezi ile mümkün olmuştur. Bilim adamları, genellikle sadece birkaç ormanda bulunabilen küçük bir coğrafi menzile sahip bitki türlerinin, ilgili ormanlarda yok olma riski artar. Ingmar Staude, "Bu, bu tür bitkilerin daha küçük nüfus büyüklüğünden ziyade ekolojik nişlerinden dolayı çok fazla değil." Küçük menzilli türler genellikle topraktaki nispeten az besin maddesine adapte edilen türlerdir.

Bilim adamları, Avrupa'nın birçok yerinde kronik ve aşırı azot birikiminin bu türlerin yok olma riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu gösterebildiler. Buna karşılık, ısırgan otu ve böğürtlen gibi besin açısından zengin toprakları tercih eden bitki türleri fayda sağlar. Bu bitkiler daha yüksek besin kaynağı altında daha hızlı büyürler ve şimdi ani bir rekabet avantajına sahiptirler.

Küçük menzilli türler ortadan kaybolurken, yaygın, azot seven ve bazen egzotik türler artıyor. Bu nedenle, bireysel ormanların ortalama biyolojik çeşitliliği aslında azalmamıştır. Bununla birlikte, küçük menzilli türler yaygın olarak kaybedildiği için biyomun biyolojik çeşitliliği azalmıştır. Araştırmacılarına göre, araştırmacılar son on yılda% 4'lük bir düşüş tahmin ediyorlardı. Bununla birlikte, incelenen alanların çoğunun korunan alanlarda olduğunu ve ormancılık için kullanılan alanların incelenmesi gerekiyorsa, düşüşün daha da büyük olabileceğini belirtiyorlar.

Ingmar Staude, "Şimdi ormanlarda gözlemlediğimiz süreçlerin diğer biyomlarda benzer olup olmadığını bulmalıyız." Dedi. İDiv'in sDiv sentez merkezinin yardımıyla, veriler şimdi bir dizi biyom için değerlendirilecektir; örneğin, Avrupa otlakları ve Alp ekosistemleri.

Daha az yaygın türlerin kaybının ekosistemler üzerinde etkisi vardır. Bireysel bitki türleri ortadan kaybolursa, bazı böcek türleri ve toprak organizmaları da onlarla birlikte kaybolur. Bölgesel floralar homojenleştikçe, bu ekosistemler değişen çevre koşullarına daha az etkili bir şekilde tepki verebilir. Bu çalışmanın bilim adamları, küçük menzilli türlerin yok olmalarını azaltmak için azot birikiminin azaltılması gerektiğini savunuyorlar. Bu türler, orman ekosistemlerimizin değişen çevresel koşullara uyum sağlama kapasitesi söz konusu olduğunda önemli bir rol oynamaktadır .

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41559-020-1176-8

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)