Antarktika'da İlk Kez Keşfedilen Metan Sızıntısı

Muhammed
0

Oregon Eyalet Üniversitesi'nden bir grup  araştırmacı ekibi, Antarktika'daki ilk deniz yatağı metan sızıntısını tespit etti. Kraliyet Toplumu B Bildiriler kitabında yayınlanan çalışmalarında , grup Ross Denizi'nde bulunan McMurdo Sound'da bağlı Cinder Cones'e yaptıkları gezide bulunan metan gazının, küresel ısınma için gelecekte çok ciddi yansımalara neden olabileceği düşünülüyor.

Tespit edilen metan'ın deniz zemini tortusunun altında çürüyen yosunlardan oluştuğu düşünülmektedir ve muhtemelen metan gazı çok uzun zamandır orada bulunmakta. Bilim adamlarına göre gezegen ısındıkça üstündeki sular ısınacak ve metanın salınabileceği düşünülüyor. Ve eğer bu olursa, o kadar çok metan salgılayacağından gezegende hayatta kalma araçlarımızın yetersiz olabileceği düşünülüyor.

Araştırmacılar, ayrıca Cinder Cones'daki metan sızıntısının okyanusun ısınan bir parçası olmadığını belirtiyorlar; bu nedenle, sızıntının nedeni tam olarak bilinmiyor. Bilim adamları tarafından önceden yapılan araştırmalar, deniz tabanının diğer kısımlarının metan salmaya başladığında, mikropların içeri girip yediğini, yüzeye ve atmosfere girmesini önlediğini düşünülmüştür ancak bu düşünce pek doğru değildir, Çünkü Cinder Cones en az beş yıldır sızıyor, ve henüz metan yiyen mikropların içeri girmediğini belirtiyorlar. Bu yeni araştırma metan'ın atmosfere kesinlikle sızdığını ispatlıyor. Bunun bu kadar önemli olmasının sebebi, Antarktika'daki deniz tabanının diğer kısımlarının ısınma nedeniyle metan sızmaya başlaması durumunda, mikropların büyük miktarlarda gazın oluşmasını önleyecek kadar hızlı hareket etmeyebileceğini gösteriyor. Bilim insanları Cinder Cones'daki sızıntıyı izlemeye devam etmeyi planlıyorlar, mikropların taşınmasının beş yıl daha sürebileceğini kaydettiler.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)