Öğrenme Ekosistemi Nedir

Muhammed
0


Doğada, büyük ve küçük ekosistemler, hepsi bir şekilde birbirine bağlı olan hem canlı hem de cansız kısımlar içerir. Bu karşılıklı bağımlılık, ekosistemi, öğrenmenin organizasyonlarda meydana gelme şekli için çok uygun bir benzetme haline gelir. 

Bir öğrenme ekosistemi insanları, kültürü, içeriği, teknolojiyi, verileri, stratejiyi ve yönetimi içerir. Bu bileşenlerin tümü, hem resmi hem de gayri resmi öğrenmeyi şekillendirmek için karmaşık şekillerde etkileşime girer. Doğal dünyadaki ekosistemler gibi, bazı öğrenme ekosistemleri diğerlerinden daha büyük, diğerlerinden daha sağlıklı ve diğerlerinden daha sürdürülebilir. 

Bir Eğitim Endüstrisi makalesi , “Her organizasyonun bir öğrenme ekosistemi vardır, tıpkı her işletmenin bir kültürü olduğu gibi, kasıtlı olarak oluşturulmuş olsun ya da olmasın. Ekosistemler olgunluk seviyelerine göre farklılık gösterir.”  

Bir öğrenme ekosisteminin bileşenleri 

Öğrenme ekosistemleri, belirli hedeflere ulaşmak amacıyla tasarım yoluyla gelişir. Cansız kısımlar seçilir ve bu hedeflere ulaşılmasını sağlamaya yardımcı olmak için bilinçli olarak ekosisteme getirilir. Bu, kuruluşlara, ortaya çıkan zorluklarla başa çıkmak için öğrenme ekosistemlerini oluşturma ve değiştirme yeteneği verir. 

Bir öğrenme ekosisteminin benzersiz parçalarının birbirleriyle nasıl etkileşime girdiğini anlamak, kurumsal hedefleri destekleyen bir ekosistem oluşturmak için çok önemlidir. Aşağıda, bileşenlerin her birini ve birbirlerini nasıl etkilediklerini tartışacağız. 

İnsanlar

Bu, organizasyonun tüm öğrencilerini, öğrenme deneyimlerini geliştirmeye ve sağlamaya dahil olanları ve öğrenme, gelişmeye yönelik tutumları etkileyenleri içerir: 

-L&D ekibi

-Eğitim veren eğitmenler (iç ve dış) 

-Öğrenme programlarının geliştirilmesine katkıda bulunan iç ve dış konu uzmanları

-İçerikle ilgilenen ve ihtiyaçları ve tercihleri ​​hakkında değerli geri bildirim sağlayan çalışanlar 

-İş başında eğitim, koçluk veya mentorluk sağlayan ekip liderleri, süpervizörler ve yöneticiler

-L&D çabalarını destekleyen veya desteklemeyen üst düzey yöneticiler

Kültür

Bir organizasyonun öğrenme kültürü öğrenmeyi teşvik eden değerler ve uygulamalar seti  doğal ekosistemin iklim koşullarına benzer. Öğrenmeyle ilgili tonu belirler ve beklentileri şekillendirir. Bir öğrenme kültürünün ekosistemi destekleme açısından en kritik yönü, büyüme zihniyetini ne ölçüde desteklediğidir. Başarısızlık, büyüme sürecinin bir parçası olarak değil de başarının zıt anlamlısı olarak görülüyorsa, öğrenme ekosistemi bodur olacaktır.

İçerik

Bir öğrenme ekosisteminin içeriği, videolar, makaleler, podcast'ler, iş yardımcıları, kılavuzlar, eğitmen liderliğindeki eğitimde kullanılan materyaller ve daha fazlası gibi öğrenme hizmetinde kullanılan her şeyi içerir. Bu tür resmi içeriğe ek olarak, resmi olmayan içerik, yöneticiler ve çalışanlar arasındaki konuşmalar, ekip üyeleri arasındaki tartışmalar, geçici gösteriler ve diğer bilgi alışverişleri şeklinde bol miktarda bulunur.

Teknoloji

Öğrenme teknolojileri, L&D'nin içerik sunması ve çalışanların içerikle etkileşim kurması için yeni yollar açtı. Örneğin, mobil öğrenme , çalışan gelişiminin hemen hemen her yerde gerçekleşmesine olanak tanır. 

Herhangi bir organizasyonun öğrenme ekosistemindeki belki de en etkili teknoloji, onun öğrenme yönetim sistemi veya öğrenme deneyimi platformudur. LMS ve LXP teknolojileri, öğrenme içeriğini düzenlemeyi, birleştirmeyi ve sunmayı mümkün kılar. Ayrıca bireysel öğrenme yollarının geliştirilmesini destekler, çalışanların öğrenme yolculuklarını takip eder ve veriye dayalı kararları kolaylaştırır. 

Veri

Veriler, gelişen bir öğrenme ekosisteminin can damarıdır. Çoğu LMS ve LXP teknolojisi, L&D personelinin öğrenme içeriğinin etkinliğini ölçmesini ve izlemesini sağlar. Eğitim değerlendirmeleri , bir öğrenme ekosisteminden akan verilerin bir diğer önemli kaynağıdır. Bu tür veriler, çalışanların öğrenme stilleri ve ihtiyaçları hakkında zengin bir içgörü sağlayabilir. 

Strateji

Öğrenme ekosisteminin tüm bölümlerinin organizasyonun hedefleriyle uyumlaştırılmasını sağlamak için bir L&D stratejisi gereklidir. Bir beceri boşluğu analizi , birini geliştirmek için iyi bir başlangıç ​​noktasıdır. Başarı için gerekli olan mevcut ve gelecekteki becerilerin belirlenmesi, karar verme için çok önemli veriler sağlar. Yetişkin öğrenimi teorisinin sağlam bir şekilde anlaşılması ve çalışanları eğitmek için modern yöntemler de genel stratejiyi bilgilendirmeye yardımcı olacaktır. 

Yönetim

Doğal ekosistemler kendi kendini düzenler, canlı bileşenlerinin popülasyonları, besin ağındaki, arazideki, hava düzenlerindeki ve diğer doğal güçlerdeki değişikliklere bağlı olarak büyür veya azalır. Öğrenme ekosistemleri, organizasyonun vizyon ve misyonuna uygun olarak alınan stratejik kararlarla düzenlenir. L&D liderleri, öğrenme ekosisteminin yönetiminden büyük ölçüde sorumludur.

Bir öğrenme ekosistemi oluşturmaya nasıl başlanır?

ATD'ye göre , "Öğrenme ekosistemleri, kuruluşların krizlere dayanmasına ve yaratıcılığı ve yeniliği teşvik ederek çalışanlar için uzun vadeli faydalar yaratmasına yardımcı olur ve bu da müşterilere sunulan ürün ve hizmetleri etkiler."

Gelişen bir öğrenme ekosisteminin diğer faydaları şunlardır:

-Fiziksel konumdan bağımsız olarak tüm organizasyonu kapsayan, stratejik hedeflerini gerçekleştirmek için gereken becerileri geliştirme

-Bireysel, departman ve organizasyon düzeylerinde öğrenme etkinliğini izleme ve analiz etme yeteneği

-Öğrenenler, içerik, teknoloji ve öğrenme ekosisteminin diğer yönleri hakkında bilinçli karar verme 

-Çalışanları gerektiği kadar sıklıkta geliştirme ve yeniden beceriler edinme ve değişim beklentisiyle proaktif olma yeteneği

-Daha ilgili ve yetkin bir işgücünden daha iyi kurumsal performans

-Rekabetin önünde kapasite oluşturmanın rekabet avantajı

Gelişen bir öğrenme ekosistemi, zaman içinde bilinçli olarak geliştirilir. Bu, bir organizasyonun gelişiminin mevcut durumunu tanımak ve daha sonra olgunlaşmasını iş hedefleriyle uyumlu hale getirmekle ilgilidir.

360Training'in kurucu ortağı ve CRO'su Jean-Christophe Bourgade, bir öğrenme ekosistemi geliştirmeye  yönelik üç aşamalı bir yaklaşımın ana hatlarını söyle sunuyor:

-Öğrenenlerin katılımını sağlama ve öğrenim içeriğini iş hedefleriyle uyumlu hale getirme stratejisini denetleyen L&D personeli ile öğrenme ekosistemindeki insanlara roller atayın.

-Eşler arası bilgi akışını kolaylaştıran bir öğrenme aracı (LMS veya LXP) seçin.

-Öğrenme ekosistemini iş hedeflerine göre hizalayın ve ölçün.

Bir öğrenme ekosistemini büyütmek, sistemler, insanlar, veri kümeleri, içerik, kültür ve karar verme arasında bağlantı kurmayı gerektirir. Ve en önemlisi, bilgi, doğal bir ekosistemin öğeleri arasındaki sürekli bir döngüde enerji ve besin akışı gibi, işlevler arasında ve her düzeyde çalışanlar arasında serbestçe akmalıdır. Bu serbest bilgi akışı, öğrenme ekosisteminin ve bir bütün olarak organizasyonun büyümesini hızlandıracaktır.  

Kaynak: https://bigthink.com/plus/learning-ecosystem/


Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)