Muz Öldüren Mantar

Muhammed
0

Özellikle meyvelerin öldürülmesinde usta olan bir mantar, bilim adamlarının uzun süredir korktuğu gibi, dünyanın en büyük muz tedarikçisi olan Latin Amerika'ya ulaştı.

Son zamanlarda, Kolombiya'daki yetkililer, Kolombiya Tarım Enstitüsüne (ICA) göre ülkede Fusarium oxysporum Tropical Race 4 (TR4) olarak bilinen bu ölümcül mantarın varlığını doğruladıktan sonra ulusal bir acil durum ilan ettiler.

Bu, mantarın Latin Amerika'da ilk tespit edildiği zamandır. Bununla birlikte, mantarlar yeni değildir, onlarca yıldır Asya, Avustralya ve Doğu Afrika'daki muz tarlalarını tahrip ediyordu.

Bu mantar insanlara zarar vermese de, Birleşmiş Milletler'e göre muz üretimi için "ciddi bir tehdit". Mantar, bitkinin köklerine saldırır ve damar sistemini (su ve besin maddelerini taşımak için kullanılan ağ) engeller ve nihayetinde bitkiyi öldürür. Mantar toprağa girdiğinde, mantar öldürücü ilaçlarla tedavi edilemez ve çıkarılması çok zordur.

Dahası, mantar en çok ihraç edilen muz olan Cavendish muzuna saldırır. Fransa'da Bioversity International'da kıdemli bir bilim adamı olan Nicolas Roux, Haziran ayındaki bir röportajda Live Science'a verdiği demeçte, "Batı ülkeleri için, yediğimiz muzların büyük çoğunluğu aynı Cavendish alt grubundan."

Cavendish muzlar aseksüel olarak ürer, yani bitkiler esas olarak ebeveynlerinin klonlarıdır. Bu, muz mahsullerinin genetik çeşitliliği olmadığı ve enfeksiyonların hızla yayılabileceği anlamına gelir.

Exeter Üniversitesi’nin gıda güvenliği kürsüsü Sarah Gurr, “Sahip olduğumuz, muhtemelen Cavendish muz'u kaybedeceğimiz neredeyse kıyametli bir senaryo.” Dedi.

Yetkililer, TR4 mantarının, kuzey Kolombiya'nın La Guajira bölgesindeki 175 hektarlık bir alanda bulunduğunu bildirdi. Ülke, mantarla savaşmak amacıyla etkilenen bölgeleri karantinaya aldı ve yok etti.

TR4'e dayanıklı genetik mühendislik tesisleri de dahil olmak üzere Cavendish muzunun kurtarılmasına yardımcı olacak birkaç fikir öne sürüldü.

Kaynak:https://www.livescience.com/banana-fungus-latin-america.html

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)