Trex'in Kafasındaki Klima

Muhammed
0
Gezegendeki en büyük et yiyen dinozorlardan biri olan Tyrannosaurus rex'in kafasında bir klima vardı, bir asırdan fazla bir önceki inanışlara meydan okuyarak Missouri Üniversitesi, Ohio Üniversitesi ve Florida Üniversitesi'nden bilim adamları önerdi.

Geçmişte, bilim adamları, T. rex'in kafatasının çatısında iki büyük deliğin  dorsotemporal fenestra olarak adlandırılan  çene hareketlerine yardım eden kaslarla doldurulduğuna inanıyorlardı.

Ancak bu iddia, MU Tıp Fakültesi'nde anatomi profesörü olan Casey Holliday'ı şaşırtmıştı ve araştırmada lider araştırmacı oldu.

Holliday, “Bir kasın çeneden çıkması, 90 derecelik bir dönüş yapması ve kafatasının çatısına doğru gitmesi gerçekten garip” dedi. “Ancak, şu anda timsahlar ve diğer sürüngenlerle yaptığımız çalışmalara dayanarak, bu bölgedeki kan damarları için birçok zorlayıcı kanıtımız var.”

Termal görüntüleme kullanarak  ısıyı görünür ışığa çeviren cihazlardan yardım alan araştırmacılar Florida'daki St. Augustine Timsah Çiftliği Zooloji Parkı'ndaki timsahları inceledi. Kanıtlarının, T. rex'in başının anatomisine yeni bir teori ve içgörü sunduğunu düşünüyorlar .

Florida Üniversitesi Biyoloji Bölümündeki laboratuvarların koordinatörü Kent Vliet, "Bir timsahın vücut ısısı çevreye bağlı," dedi. “Bu nedenle, ne zaman daha serin olduğunu ve timsahların ne zaman ısınmaya çalıştığını fark ettik, termal görüntülememiz kafatasının çatısında bu deliklerde büyük sıcak noktalar göstererek sıcaklığın yükseldiğini gösteriyor. delikler karanlık görünür, tıpkı serin tutmak için kapatıldıkları gibi. Bu, timsahların bir çapraz akım dolaşım sistemine ya da iç termostatlara sahip olduğuna dair önceki kanıtlarla tutarlıdır. "

Holliday ve ekibi termal görüntüleme verilerini aldılar ve kafatasındaki bu deliğin zamanla nasıl değiştiğini görmek için dinozor ve timsahların fosilleşmiş kalıntılarını incelediler.

Ohio Üniversitesi Osteopatik Tıp Fakültesi Anatomi Profesörü Larry Witmer, " T. rex'e benzer şekilde , timsahların kafataslarının çatısında delikler olduğunu ve kan damarlarıyla dolu olduklarını biliyoruz " dedi. “Yine de, 100 yılı aşkın bir süredir kasları dinozorlarla benzer bir alana koyuyoruz. Mevcut hayvanların bazı anatomilerini ve fizyolojilerini kullanarak, T'nin bu bölümünün anatomisi hakkındaki ilk hipotezleri bozabileceğimizi gösterebiliriz.

kaynak:https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190904125337.htm

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)