Artık Yıl Nedir

Muhammed
0
Artık Yıl Nedir

Dünyanın Güneş etrafında dönmesi tam olarak 365,2422 gün sürüyor. 16. yüzyılda başlatılan Batı takviminde bir yıl 365 gün olarak belirlenmiş. Geriye kalan yılın 0.2422'lik kısmı yani beş saat, 48 dakika ve 46 saniyesi her dört yılda bir fazladan bir gün oluşturuyor. İşte bu fazladan günün eklendiği yıla "Artık yıl" denir.

Artık Yıl Nasıl Ortaya Çıktı

Milattan önce birinci yüzyılda Romalı lider Jül Sezar, gök bilimcilere Roma takvimini geliştirme görevini verdi. Roma takvimi 355 günden oluşuyordu ve her iki yılda bir 22 günlük fazladan bir ay yaşanıyordu. Takvimin mevsimlerle uyumu bütünüyle bozulmuştu.

Sezar'ın emriyle hazırlanan takvimde bir yıl 365 gün olarak belirlendi; birkaç saatlik fazlalık da dört yılda bir, bir gün olarak eklenmeye başladı. Böylelikle "artık yıl" doğmuş oldu. Ancak o zamanlar Şubat normalde 29, artık yıllarda 30 gün çekiyordu. Ağustos ise 30 gündü.

Tarihçilere göre yeni Roma İmparatorluğu'nun başına geçen ve Jül Sezar kadar önemli olmak isteyen Augustus uzun bir aya kendi isminin verilmesini istedi.Çünkü Jül Sezar'ın adını taşıyan (July)  Temmuz 31 gündü. Bunun üzerine Şubat bir gün kısaltılarak, Ağustos ayına bir gün daha eklendi.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)