Kuvvetleri Sesle İzleme

Muhammed
0

Bir telefon kablosuna rüzgar estiğinde ses üreten girdapları atar. Bu sesin, perdesi, sıvının basıncı ve hızı hakkında bilgi verir. Örneğin bir bıçağı döndürerek veya bir kanadı çırparak, değişen bir kuvvet uygulamak ses üretebilir, ancak uygulanan kuvvet ile akustik emisyon arasındaki ilişki henüz araştırılmamıştır. Şimdi Adrien Bussonnière ve Fransa'daki Sorbonne Üniversitesi'ndeki meslektaşları, yüzey gerilimi güdümlü kuvvetlerin, algılanabilir bir ses yaydığını göstermek için patlayan bir sabun köpüğü kullanıyorlar. Ekip, yeni tekniklerinin, magmada yükselen kabarcıkların gürlemesi ve bir arının kanatlarını havaya vuran vızıltısı gibi bir sıvıya uygulanan seslerin arkasındaki hızla değişen kuvvetleri ölçebileceğini söylüyor.

Yüzey geriliminden kaynaklanan kılcal kuvvetler, bir balonun içindeki havayı sıkıştırmak için hareket eder. Baloncuğun dış sıvı filminde bir delik açıldığında, bu kuvvetler dengesizleşir. Sonuç olarak, deliğin etrafındaki jant hızla geri çekilir ve delik genişler. Sonuç, kabarcığın dışındaki havadaki kuvveti deliğin çapına göre değişen net bir kuvvettir.

Bussonnière ve meslektaşları ses kullanarak kılcal kuvvetleri ölçüp ölçemediklerini görmek için bir balon patlatarak yayılan sesi kaydettiler. Baloncuğun etrafına yerleştirilmiş hassas mikrofonlar kullanarak, deliğin genişlemesinden yayılan sesi basınçsızlaştırıcı havanın yaydığı sesden ayırt ettiler. Ekip, balonun kalınlık profilini, kopma yerini ve balonun filminin ve diğer özelliklerini ölçülen ses modelinden tahmin eden bir model geliştirdi. Ayrıca, patlama işleminin akustik imzalarını doğrulamak için kullandıkları patlama balonunun yüksek hızlı görüntülerini yakaladılar. Bu araştırma Fiziksel İnceleme Mektupları'nda yayınlanmıştır .

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)