El Kindi Kimdir?

Muhammed
0

Asıl adı Ebu Yusuf bin İshak es-Sabbah el-Kindi'dir. Müslüman aleminin en büyük filozoflarından biri olan el-Kindi, Ortaçağ Avrupa'sı "Alchindus" olarak tanır.

İzafiyet Teorisinin temellerini atan ilk kişi el Kindi'dir. Sayı sistemleriyle ilgili 4 ayrı kitap yazdı ve günümüz aritmetiğin temellerini oluşturdu. Açı değerlerinin pergeller kullanılarak ölçülmesi fikrini ilk ortaya atan kendisiydi ve ayrıca astronomi ve geometri alanında yaptığı çalışmalarla katkı şağladı.

Işığın havada yayılmasının zaman ile sınırlandırılamayacağı keşfetti. Görme işlevinin ışık süzmesinin gözden konik bir yapıda çıkıp objelerinin etrafinı sarmasıyla gerçekleştiğini fark etti. Sıvıların özgül ağırlıklarının nasıl hesaplanabileceğini keşfetti. Tüm nesne ve varlıkların hareketlerinin zaman ve mekandan bağımsız olmadıklarını tüm bunların birbirleriyle ilişkili olduğunu açıklayarak Einstein'den yüzyıllar önce izafiyet teorisini açıkladı.

Dönemde kullanılan tüm ilaçlarla ilgili çalışmalar yaptı ve bu ilaçların insanlar için ne kadar sürede ve kullanılması gereken dor miktarlarını belirledi.

"Savaş dediğimiz şey, un zaman içinde bel bir metrenin kat edilmesidir. Hallik ise kısa zaman içerisinde yine aynı mesafenin kat edebilmesidir."

Hazırlayan: Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğrencileri

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)