Yeni Kaplumbağa Türleri Keşfedildi

Muhammed
0


Uluslararası bir ekiple birlikte Senckenberg bilim adamı Uwe Fritz, genetik analizlere dayanan yeni bir mata mata kaplumbağası türü tanımladı. Şimdiye kadar, Chelus cinsinin sadece tek bir tür içerdiği varsayılmıştı. Yeni açıklama aynı zamanda, yasadışı hayvan ticaretinde sıklıkla satılan bu türlerin koruma durumunun yeniden değerlendirilmesini gerektirmektedir. Çalışma yakın zamanda Moleküler Filogenetik ve Evrim bilimsel dergisinde yayınlandı .

Mata mata kaplumbağasının tuhaf görünümü için iyi bir neden var: su altında çamurda gizlenmiş, 53 santimetreye kadar olan hayvanlar yosun kaplı kayalara benziyor. 

Ancak bir av hayvanı yaklaştığında, kaplumbağa aniden büyük ağzını açarak bütününü yutar. Dresden'deki Senckenberg Doğa Tarihi Koleksiyonlarından Profesör Dr.Uwe Fritz, "Bu kaplumbağalar tuhaf görünümleri ve alışılmadık beslenme davranışları nedeniyle yaygın olarak bilinmesine rağmen, şaşırtıcı bir şekilde değişkenlikleri ve genetikleri hakkında çok az şey biliniyor," diye açıklıyor. şimdi, bu zırhlı sürüngenin Güney Amerika'da geniş bir alana yayılan tek bir türü olduğunu varsaydık. "

Ancak, nesli tükenmekte olduğu düşünülmeyen bu tür sözde yaygın türler, sürprizlerle dolu olabilir - genetik analizlere dayanarak, genellikle iki veya daha fazla bağımsız türe ayrılırlar. "Birkaç çalışma, bireysel mata mata kaplumbağalarının Orinoco Nehri'nde Amazon Havzası'na göre farklı göründüğüne dikkat çekti. Bu gözleme dayanarak, bu hayvanların genetik yapısına daha yakından bakmaya karar verdik " diye ekliyor Dresden.



75 DNA örneği kullanarak, araştırmacılar, önceki varsayımların aksine, genetik ve morfolojik olarak iyi farklılaşmış iki mata mata kaplumbağası türünün olduğunu gösterebildiler . Yeni tarif edilen Chelus orinocensis türü Orinoco ve Río Negro havzalarında yaşarken, Chelus fimbriata olarak bilinen türler sadece Amazon havzası ile sınırlıdır .
Araştırmaya göre, iki tür yaklaşık 13 milyon yıl önce geç Miyosen boyunca ayrıldı. Bu dönemde, eski Amazon-Orinoco Havzası bugün bilinen iki nehir havzasına ayrılmaya başladı. Böylece sayısız su hayvanı türü uzaysal olarak ayrıldı ve genetik olarak ayrılmaya başladı.
Yeni türlerin tanımlanması aynı zamanda mata mata'nın koruma statüsünün yeniden değerlendirilmesini de gerektirir. "Bugüne kadar, bu türün yaygın dağılımına bağlı olarak nesli tükenmekte olduğu düşünülmemiştir. Ancak sonuçlarımız, iki türe ayrıldığından, her bir türün nüfus büyüklüğünün daha önce varsayıldığından daha küçük olduğunu göstermektedir. Buna ek olarak, her yıl, Bu tuhaf görünümlü hayvanların binlercei yasadışı hayvan ticaretine maruz kalıyor ve yetkililer tarafından el konuluyor. Bu büyüleyici hayvanları çok geç olmadan korumalıyız, "diye ekliyor araştırmanın baş yazarı Profesör Mario Vargas Ramírez.


Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)